ALEVİLİĞİN TANIMI VE TEMEL İBADETLERİ (KUREYŞAN OCAĞI ÖZELİNDE) DEFINITION AND FUNDAMENTAL PRAYERS OF ALEVISM (IN THE CONTEXT OF THE KUREYŞAN OCAK)

Main Article Content

KİBAR TAŞ
Dr. Öğr. Üyesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Ankara, Türkiye.
Atıf: Taş, KİBAR. "ALEVİLİĞİN TANIMI VE TEMEL İBADETLERİ (KUREYŞAN OCAĞI ÖZELİNDE)". TÜRK KÜLTÜRÜ VE HACI BEKTAŞ VELİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / (): 471-490. .

Zotero Mendeley EN EndNote

Özet

Bu çalışmada, Tunceli/Dersim yöresinde yaşayan Kureyşan ocağındaki Alevilik inancına aitçeşitli ibadetlerin ve bu ibadetler sırasında uyulması gereken kuralların neler olduğu hakkındabilgiler verilmiştir. Öncelikle, bu “ocak” mensuplarının “Alevilik nedir?” sorusuna verdiğicevaplardan bahsedilmiş, sonra da Kureyşan ocağı bağlamında, Alevilik inancının temelibadetlerine yer verilmiştir. Elbette, çoğu “ocak”ta olduğu gibi bu ocakta da eskiden uyulmasınabüyük özen gösterilen kurallardan bazıları artık yapılmıyor. Kimi ritüellerde de değişikliklerolmuştur. Makalede, Kureyşan ocağı mensubu kaynak kişilerin aktardığı, Aleviliğe ait ibadetlerve ritüeller yer almaktadır. Mesela, pir ve rayverin taliplerini ziyaret etmelerinin amacı nedir?Ve bu ziyaretler nasıl gerçekleşir? Eskiden cem ayinleri nasıl yapılırdı? On İki İmam orucututulurken ve evliya mekânları ziyaret edilirken nelere dikkat edilir? Ölüm merasimlerindeeskiye göre ne tür değişiklikler olmuştur? Bu tarzdaki soruların cevapları verilecektir. Bunlaraek olarak, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında buyörede yapılmış olan araştırmalarda yer alan ibadetler ve kurallardan da söz edilecektir.Anahtar Kelimeler: Tunceli/Dersim, Kureyşan ocağı, Alevilik, Alevi İnancında İbadetler.

Article Details