Yayının Adı ve Başlık Verilmesi
Başlıkta çift tırnak (“...”) veya eğik çizgi işareti (/) kullanılmamalıdır. Çift tırnak (“...”) kullanılması durumunda, bu çalışmaya başka bir çalışmada atıf yapıldığında aynı başlıkta çift tırnağın iki kez yazılması durumu ortaya çıkmaktadır ki bu da uygun değildir. Gerekmesi durumunda tek tırnak (‘ ...’) tercih edilebilir. İki nokta (:) ise gerekli görülmesi halinde alt başlıktan önce kullanılabilir.
Türkçe başlık ve İngilizce başlık, anlam açısından tam uyumlu olmalıdır.
Ana ve alt başlıklar ondalık sistem düzeninde, rakam ve sonrasında nokta kullanılarak oluşturulmalıdır. Başlık numarası ile başlığın ilk harfi arasında bir boşluk bırakılmalıdır.
Yazar ve Kurum Bilgisinin Yazımı
Yazarın adı ve soyadı sadece ilk harfleri büyük olacak şekilde kalın olarak yazılmalı, eğik yazım ise kullanılmamalıdır. Yazarın görev yaptığı kurum üniversite ise üniversite adı, fakültesi ve anabilim dalı yazılmalı, kurumun bulunduğu şehir ve ülke de belirtilmelidir. Yazar tarafından aktif olarak kullanılan e-posta adresi de yazılmalıdır. Yazarın Uluslararası Eşsiz Araştırmacı Numarası (ORCID), kişi bilgi alanına eklenmelidir. ORCID numarası, ORCID web sayfasından ücretsiz olarak alınabilmektedir.
Prof. Dr., Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Alevi Bektaşi Kültürü Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye / e-posta: ankarahacibayram@hbv.edu.tr / ORCID ID: https://orcid.org/0000-0000-0000-0000
Öz/Abstract Yazımı
Dergiye gönderilen yazının başında, incelenen konuyu kısa ve anlaşılabilir biçimde özetleyen en az 480, en fazla 500 kelimeden oluşan Türkçe Öz ile İngilizce Abstract bulunmalıdır.
Öz/Abstract kısmında; araştırmanın konu, kapsam, önem, amaç̧ ve yöntem gibi temel metodolojik çerçevesi belirtilmeli; ulaşılan sonuç̧ ve yararlanılan kaynaklara ise değinilmemelidir.
Öz/Abstract, tek paragraf halinde yazılmalıdır.
Öz metninde yer alan özel isim (din, mezhep, şahıs, kelam vb.), kitap adı ve kavramların yazımında TDK Sözlük’ün kullanımına uyulmalıdır. İngilizce (Abstract) metninde yer alan özel isimler, kitap adları ve kavramların yazımında ise Encyclopaedia of Islam’ın son sürümü dikkate alınmalı https://referenceworks.brillonline.com/browse/encyclopaedia-of-islam-3 ve Çeviri Yazı/Transkripsiyon Alfabesi kullanılmalıdır.
Anahtar Kelimelerin Seçimi
Öz ve Abstract kısımlarından hemen sonra en az beş, en fazla sekiz kavramdan oluşan “Anahtar Kelimeler/Keywords” yer almalıdır
Eser Adlarının Yazımı
Türkçe olarak yayımlanan/hazırlanan kitap, dergi, ansiklopedi, tez ve gazete gibi çalışmaların isimlerini oluşturan sözcükler, büyük harfle başlanarak yazılır. Eser adları eğik (italik) olarak biçimlendirilir. Başlık, Öz, Anahtar Kelimeler, Metin, Dipnot, Kaynaklar vb. yerlerde geçen eser adları da dahil aynı şekilde biçimlendirilir.
Yazılarda Kaynak Gösterimi ve Dipnot Vermek
Kaynak gösterimi metin içi ve İSNAD Atıf Sistemi https://www.isnadsistemi.org/download/isnad-2-yazim-kilavuzu/ Yazıda verilen kayaktan daha fazla veya ek bilgi gerekliyse dipnot olarak metnin altında ve sıra numarası başlatılarak ardışık verilmelidir. Dipnot numarası noktadan sonra konulmalıdır.
Şiir Dizelerinin Yazımı
Şiir dizeleri her geçtiği yerde eğik yazılır.
Sâkin ol, kimsenin gönlünü yıkma
Gerçek Erenlerin izinden çıkma
Eğer âşık isen ölmezsin korkma
Âşığı kurt yemez uc’da değildir.
Hacı Bektaş Veli
Şiir dizeleri yan yana yazıldığında aralarına öncesi ve sonrasına birer boşluk bırakılarak eğik çizgi (/) konulur.
Sakin ol, kimsenin gönlünü yıkma / Gerçek Erenlerin izinden çıkma / Eğer âşık isen ölmezsin korkma / Âşığı kurt yemez uc’da değildir.
Hacı Bektaş Veli
Rakamların Yazımı
Saat, para tutarı, ölçü̈ ve istatistiksel veriler rakam ile yazılır:
17.30’da | 1.500.000 lira | 150 kilometre | 15 metre kumaş̧ | 1.250.000 kişi
Yüzde ve binde işaretleri yazılırken sayılarla işaret arasında boşluk bırakılmamalıdır:
%25 | ‰50
Sayılar yazıyla yazılabilir:
bin yıldan beri | on dört gün | haftanın beşinci günü̈ | üç̧ ayda bir | yüz soru
Dört veya daha çok basamaklı sayıların kolay okunabilmesi amacıyla içinde geçen bin, milyon, milyar ve trilyon sözleri harfle yazılır:
1 milyar 500 milyon kişi | 3 bin 255 kalem | 8 trilyon 412 milyar vb.
Birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır:
iki yüz | üç̧ yüz altmış̧ beş̧ | bin iki yüz elli bir
Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir:
ikişer | dokuzar | yüzer.
Tarih ve Yüzyılların Yazımı
Tarihler kısaltılmadan yazılır:
Hatalı Kullanım: 1810-11 | 1914-15
Doğru Kullanım: 1810-1811 | 1914-1915
Yüzyıllar, rakam ile yazılmalı ve sonrasındaki “yüzyıl” sözcüğü küçük harfle başlamalıdır:
Hatalı Kullanım: 6/12. Yüzyıl | 19. Yüzyıl
Doğru Kullanım: 6./12. yüzyıl | 19. yüzyıl
Atıf ve Alıntı Yapmak
Yazar çalışmasında farklı bir kaynakta yer alan düşünce, tartışma veya tespite atıf yapıyorsa metin içinde İSNAD Atıf Sistemine göre ( ) kaynak göstermelidir https://www.isnadsistemi.org/download/isnad-2-yazim-kilavuzu/. Yapılan atıf, eserin belli bir sayfasına ya da sayfa aralığına ise sayfa numarası verilmelidir. Şayet çalışmanın tümüne bir atıf varsa yani okuyucunun çalışmanın tümünü̈ incelemesini gerektirecek bir boyutta atıf yapılmışsa dipnotta “Bu konuda bk.”, “Bu görüş̧ ile ilgili bk.”, “Bu tartışma hakkında bk.” veya sadece “bk.” ifadesinden sonra kaynak belirtilmelidir.
Yazarın alıntı yaptığı kaynak olduğu gibi alınıyorsa alıntılanan kısım “çift tırnak içinde verilmelidir” ve sonuna ( ) parantez içerisinde verilmek suretiyle kaynağı belirtilmelidir.
Doğrudan alıntılanan metin içerisinde var olan alıntılar ise ‘tek tırnak’ kullanılarak yazılmalıdır.
Doğrudan alıntılanan kısım üç̧ satırdan uzun ise (kırk kelimeden fazla ise) ayrı bir paragraf halinde gösterilmelidir. Uzun alıntıların ana metinden ayırt edilmesi için normal metin boyutundan küçük 11 punto yazı tipi boyutunda ve paragrafın tamamının soldan satır başı hizasında girintili olarak yazılmalıdır.
Doğrudan aktarılan metinde, anlamı değiştirmemek şartıyla, bazı kelime, cümle ve paragraflar çıkarılabilir. Çıkartılan kısımların yerine üç̧ nokta (...) konulur.
Bir kaynaktan aynen alıntılanan kısmın “çift tırnak” içine alınmadan yazılması ve sadece sonunda kaynağın yazılması ile yetinilmesi doğru olmaz. Bu kurallara uyulmadığı takdirde yazar, yayın etiği ihlali (İntihal/Plagiarism) suçlamasına muhatap olabilir.
Tablo ve Şekil Oluşturmak
Tablo ve şekillerin başlıklandırılmasında “Tablo” veya “Şekil” ibaresi kullanılmalıdır. Grafik, çizelge, çizim, harita, fotoğraf ve resimler şekil olarak değerlendirilmektedir. Tablo açıklaması tablonun üstünde, şekil açıklaması ise görselin altında yer alacak.
Başlıklandırmada ardışık sayı kullanılmalıdır. Kullanılan başlıklar, 11 punto yazı tipi boyutunda olmalı ve satır girintisi olmamalıdır. Tablo ve şekil başlıklarında her kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır.
Tablo 1: Alevi ve Bektaşi Kültürü Şairleri
Şekillere, “Şekil” ibaresi ile başlayan ve ardışık numaralar ile numaralandırılmış̧ başlıklar verilmelidir. Resim, Grafik, Çizim vb. ile başlanılmamalıdır. Şekillerde kenarlık da kullanılmamalıdır.
Şekil 1: Alevilikte Semah