Bingöl’de “Cemevi İçin Arsa Tahsis Edildi” Haberine Yapılan Yorumların Sembolik Etkileşimcilik Bağlamında Değerlendirilmesi

Main Article Content

Mehmet YAZICI
Bingöl Üniversitesi
Atıf: Yazici, Mehmet. "Bingöl’de “Cemevi İçin Arsa Tahsis Edildi” Haberine Yapılan Yorumların Sembolik Etkileşimcilik Bağlamında Değerlendirilmesi". TÜRK KÜLTÜRÜ VE HACI BEKTAŞ VELİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / (): 461-484. .

Zotero Mendeley EN EndNote

Özet

Alevilik bir inanç sistemidir. Aleviler, geleneksel dönemde merkezden uzak köy ve kasabalarda yaşıyorlardı. Modernleşme sürecinde kentlere göç eden Aleviler, farklı inanç mensupları ve farklı fikirlerle karşılaştılar. Kentlerde yaşanan etkileşimlerle Aleviler de Alevilik de değişti ve modern Alevilik anlayışı ortaya çıktı. Modern Aleviliğin en somut talebi cemevidir ve Alevilerin yaşadığı kentlerde cemevleri yapılmaktadır. Bingöl Belediyesinin bu doğrultudaki kararı, cemevi için “Sebze Hali Parkı’nda bir buçuk dönümlük arsa tahsisi yapıldı” haberiyle medyada yer aldı. Haber, yapılan yorumlar ve yorumlara verilen cevaplar, beğendim/beğenmedim biçiminde yapılan değerlendirmelerle etkileşimlere neden oldu. Etkileşimde bulunanların, haberde geçen “Alevilik”, “Aleviler”, “cemevi”, “ibadet” ve “parktan arsa tahsisi yapıldı” gibi ifadeleri, uyarıcı olarak değerlendirdikleri ve görüşlerini dile getirmek için bu ifadeleri fırsat olarak kullandıkları saptandı. Sembolik Etkileşimcilik yaklaşımıyla yapılan analiz ve yorumlamalar; kararı destekleyenlerin olduğu gibi, Alevilikle ilgili olumsuz yargılar ve kaygılarla karara karşı çıkanların da olduğunu gösterdi. Çalışmanın, farklı inanç mensuplarının modern kentlerde birlikte yaşamalarının önemine dikkat çekmesi ve buna katkıda bulunması beklenmektedir.
 
Anahtar Kelimeler: Alevilik. Aleviler. Cemevi. İbadet. Sembolik Etkileşim.

Article Details