TUNCELİ EMEK GAZETESİNE KONU OLAN ALEVİLİK VE HABERLERİN ELEŞTİREL SÖYLEM ANALİZİ ALEVISM AND CRITICAL DISCOURSE ANALYSIS OF NEWS ITEMS IN TUNCELİ EMEK NEWSPAPER

Main Article Content

ŞENGÜL ŞENOL
Dr. Öğretim Üyesi, Munzur Üniversitesi, İletişim Fakültesi.
Atıf: Şenol, ŞENGÜL. "TUNCELİ EMEK GAZETESİNE KONU OLAN ALEVİLİK VE HABERLERİN ELEŞTİREL SÖYLEM ANALİZİ". TÜRK KÜLTÜRÜ VE HACI BEKTAŞ VELİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / (): 265-278. .

Zotero Mendeley EN EndNote

Özet

Bu çalışma, Tunceli Emek gazetesinde Alevilik konulu yazı ve haberleri konu edindi. ÇalışmadaTunceli Emek gazetesinde Alevilik konulu yayımlanan haberlerin analizinin yapılmasıamaçlanmıştır. Çalışmada 1 Ocak 2020 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Tunceli Emekgazetesinde Alevilikle ilgili çıkan haber ve yazılar tasnif edildi. Haberler; haberlerin konusuve dağılımı, anlatım türü, kişi ve kurum dili, Alevi ocakları, ocakların temsilcileri olan ana vededelerin (mürşit, pir ve rehber) söylemleri incelenirken, söylem analizi ile inançların yerelbasında temsili ve bu temsillerin kültürel belleği yaşatma açısından önemi gibi birçok açılardanele alındı. Bu haberlerin Alevilik kültürel mirası ve geleneği yansıtıp yansıtmadıklarınadeğinildi. Beraberinde haberlerin demokrasiye, toplumsal gelişmeye ne derece katkı sunduğuda çözümlenmeye çalışıldı. Çalışmanın sonucunda Tunceli’de Aleviliğin yaşatılması; yeninesillere aktarımı, ritüellerin yeri ve toplumsal iletişimdeki önemi ve günümüzde geçirdiğidönüşümlere vurgu yapıldı. Tunceli Emek Gazetesine konu olan Alevilik hakkındaki yazılarve Alevilerle ilgili haberleri; aynı şekilde Alevi değerlerinin ne kadar temsil edildiği yöntemolarak Teun A. Van Dijk’in eleştirel söylem analizi ile değerlendirildi.Anahtar Kelimeler: Alevilik, Tunceli, Alevi İnancı, Tunceli Emek Gazetesi, Ocaklar.

Article Details