‘DİE WELT’ YAZARLARININ KALEMİNDEN (2007-2020) ALMANYA’DA ALEVİLİK VE ALEVİLER FROM DIE WELT WRITERS (2007-2020) ALEVISM AND ALEVIS IN GERMANY

Main Article Content

ERDEM KARACA
Doç. Dr., Bitlis Eren Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi.

MUSTAFA BOSTANCI
Doç. Dr., Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi.
Atıf: Karaca , ERDEM - Bostanci, MUSTAFA. "‘DİE WELT’ YAZARLARININ KALEMİNDEN (2007-2020) ALMANYA’DA ALEVİLİK VE ALEVİLER". TÜRK KÜLTÜRÜ VE HACI BEKTAŞ VELİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / (): 241-263. .

Zotero Mendeley EN EndNote

Özet

Televizyon, gazete, radyo ve dergi gibi tek yönlü iletişim sağlayan kitle iletişim araçlarını ifade etmek üzerekullanılan; geleneksel medyanın yerini alan ve interaktif (etkileşimli) iletişim kurma fırsatı veren dijital medya,insanlığın vazgeçilmezleri arasına girmiştir. Bu bağlamda, Almanya’da yüksek etkisi bulunan Die Welt’e aitinternet haber portalı 1995 yılında yayın hayatına başlamıştır. Kısa sürede multimedya haber merkezi seviyesineulaşmayı başaran Die Welt, gün geçtikçe büyüyerek ve daha fazla okuyucuya ulaşarak faaliyetlerine devametmektedir. Çalışmamızda portalda yer alan seçilmiş haberlerde Aleviler, Alevilik, İslâmiyet, dinî ibadetler(başörtüsü, alkol, namaz, oruç vb.), bütünleşme politikaları ve Türkiye gibi konularda yayımlanmış yazılar esasalınarak; Almanya’da Alevilik ve Aleviler hakkında hangi bilgilere yer verildiğine ulaşılmak istenmiştir. Bunlaryapılırken de A. Posener, F. Schindler, F. Peters, H. Hirsch, K. Eigendorf, Ö. Muzlu, T. Stoldt’un Die Welt’tekaleme aldıkları yazılardan yararlanılmıştır. Yazarların genel olarak şu hususlar üzerinde hemfikir olduklarıgörülmüştür: Alevilerin, Yahudilik ve Hıristiyanlıktaki peygamberleri ve kitapları eşit vahiy olarak kabul ettikleri,kadın ve erkek ayırt etmeksizin tüm insanlar için eşit hak ilkesi fikrinin inançlarının vazgeçilmez bir parçasıolduğu, hayatın kendisinin Alevi inancının odak noktası olup; camiye gitmek, günde beş vakit namaz kılmak,domuz eti ve alkol yasağı, oruç tutmak veya Mekke’ye hacca gitmek gibi salt dini ayinlerin yerine getirilmesininherhangi bir önem taşımadığı. Alevilerin, her zaman hoşgörü ve şiddetsizlik kültürünü öğütlemekle kalmayıpbunu yaşadıkları, bu nedenle de Batı’nın Türkiye’deki doğal müttefiki oldukları, Almanya’da en az 500.000Alevinin yaşadığı ve bütünleşme politikası çerçevesinde herhangi bir zorluk yaşamaksızın Alman toplumuile uyum içinde olabilecekleri, Türkiye’de, Alevilere her dönemde kötü muamele edildiği ve varlıklarınıngörmezden gelindiği, hatta zorla İslâmlaşmaya (Sünnileştirmeye) tabi tutuldukları gibi pek çok noktayaulaşılmıştır. Araştırmamızda, yazarların belirtmiş olduğu söz konusu hususların gerçekliği ve geçerliliği bilimselveriler ışığında irdelenerek, anlaşılmaya ve açıklanmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Aleviler, Alevilik, Sünni İslâm, Almanya’da Alevilik, Aleviler ve Türkiye.

Article Details