YAYIN DEĞERLENDİRME

Haşim Şahin, Dervişler, Fakihler, Gaziler, Erken Osmanlı Döneminde Dinî Zümreler (1300-1400), YKY Yayınları, İstanbul, 2020.

Main Article Content

Yunus ARİFOĞLU
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü
Atıf: Arifoğlu, Yunus. "Haşim Şahin, Dervişler, Fakihler, Gaziler, Erken Osmanlı Döneminde Dinî Zümreler (1300-1400), YKY Yayınları, İstanbul, 2020.". TÜRK KÜLTÜRÜ VE HACI BEKTAŞ VELİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / (): 281-286. .

Zotero Mendeley EN EndNote

Özet

1243 Kösedağ savaşının ardından Anadolu Selçuklu Devletinin inkirazı başlamış, hakimiyetindeki alanlar Moğolların etki alanına girmişti. Uç noktalar nispeten bu etkiden uzak olduğundan buralarda bağımsız beylikler ortaya çıkmıştı. Bunlardan birisi de Osmanlı Beyliği idi. Özellikle Marmara havzasında genişleme imkanı bulan Osmanlılar, Rumeli’ye açılarak hakimiyet sahalarını genişlettiler. Devletin genişlemesi ve giderek güçlenmesiyle birlikte İslam coğrafyasının farklı bölgelerden alimler, sufiler ve gaziler Osmanlı idaresinin olduğu bölgelere göç ettiler. Böylece Osmanlılar farklı diyarladan gelenlerin birikimiyle; kültürel, dini, idari, askeri ve düşünsel olarak beslendiler. Haşim Şahin, “Beyliğin oluşum sürecinde önemli pay sahibi oldukları anlaşılan toplumsal faktörler üzerine ayrıntılı incelemelerin” olmamasını bu çalışmanın ortaya çıkışında bir etken olduğunu ifade etmektedir. Bu çalışmada ilgili eser incelenmiştir.

Article Details