MİMARİ YAPILARIN İNANÇ TURİZMİNDEKİ ÖNEMİNİN SÜCAADDİN VELİ’Yİ ANMA ETKİNLİKLERİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ EXAMINATION OF THE IMPORTANCE OF ARCHITECTURAL BUILDINGS IN FAITH TOURISM THROUGH ŞÜCÂÜDDİN VELÎ MEMORIAL ACTIVITIES

Main Article Content

RABİA SEHER ÇERKEZ
Eskişehir Teknik Üniversitesi

HİCRAN HANIM HALAÇ
Eskişehir Teknik Üniversitesi

MERVE GÜLŞEN
Eskişehir Teknik Üniversitesi
Atıf: Çerkez , RABİA SEHER - Halaç , HİCRAN HANIM - Gülşen, MERVE. "MİMARİ YAPILARIN İNANÇ TURİZMİNDEKİ ÖNEMİNİN SÜCAADDİN VELİ’Yİ ANMA ETKİNLİKLERİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ". TÜRK KÜLTÜRÜ VE HACI BEKTAŞ VELİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / (): 301-322. .

Zotero Mendeley EN EndNote

Özet

Eskişehir ili sınırları içinde Arslanbeyli köyünde bulunan Sücaaddin Veli Külliyesi, Sücaaddin Veli kimliği ilevücut bulmuş gelecek kuşaklara aktarılması gereken önemli tarihi bir yapıdır. Sücaaddin Veli Külliyesi’ninmimari açıdan korunumu sağlanmış ancak külliye yeterli düzeyde bilinirliğe ulaşamamıştır. Böyleliklemimari miras öğesi olan Sücaaddin Veli Külliyesi’ni koruyarak herkesçe bilinirliğinin arttırılmasına ihtiyaçduyulmuştur. Bu çalışma ile etkinliklerin, kültürel mirasımızın bilinirliğinin arttırılmasında oynadığı rolaraştırılarak ziyaretçi sayısını arttırmayı ve Sücaaddin Veli kimliği ile Alevi-Bektaşi inanç bütünlüğününyansımalarını gördüğümüz Sücaaddin Veli Külliyesi’ni inanç turizmine kazandırarak sürdürülebilirliğinisağlanmayı amaçlanmıştır. Bu noktada turizm açısından bir araç olarak görülen anma etkinlikleri veyaşenlikler bölgenin tanıtılmasında, Sücaaddin Veli kimliğinin bilinirliğinin arttırılmasında ve Sücaaddin VeliKülliyesi’nin sürekliliğini sağlamada bir etkendir. Sücaaddin Veli’yi Anma Etkinlikleri, Sücaaddin Veli’yitanıma, anma ve anlatma olarak yapılmakla birlikte inanç turizmine de zemin hazırlayacak niteliktedir. Anmaetkinlikleriyle birlikte ziyaretçi sayısının artması yakın çevresinde bulunan Seyyid Battalgazi Külliyesi’ni,Üryan Baba Türbesi’ni ve Himmet Baba Türbesi’ni etkileyerek inanç turizminin oluşmasını sağlayacaktır.Çalışmada literatür taraması ve gözlem yöntem olarak belirlenmiştir ve hazırlanan SWOT analizi dearaştırmaya kaynaklık etmektedir. Sücaaddin Veli kimliği Alevi inancı içerisinde geniş kitlelere ulaşmış köklüdeğişmez bir tarihe sahiptir. Bu inanç ile bütünleşen Sücaaddin Veli kimliğini somut olarak ortaya koyanSücaaddin Veli Külliyesi, düzenlenen etkinlikler ve inanç faktörü ile Alevi-Bektaşi inancı etkisiyle ziyaretçisayısını arttırarak sürdürebilirliğini sağlama potansiyeline sahiptir. Bu araştırmada etkinlikler kapsamındakülliyenin inanç turizmi potansiyeli ortaya konmuş ve külliyenin herkesçe bilinirliği arttırıldığında etkinliklerinziyaretçi sayısını arttıracağına ulaşılmıştır. Külliyenin bilinirliği ise sosyal medya, dergi, afiş, kitap gibi yazılıkaynaklar, bilbordlar, VR-AR uygulamaları ve hologramlar gibi çeşitli mecraların aktif olarak kullanılmasıylaartacaktır. Farkındalıkla birlikte ziyaretçi sayısı arttırıldığında yapı geleceğe korunarak emanet edilecektir.

Article Details