YAYIN DEĞERLENDİRME

Fazlı Arslan, Vâhitnâme, Mûsikîşinâs-Halkbilimci, Vâhit Lütfi Salcı, Mavi Yayıncılık, Ankara, 2015.

Main Article Content

Fatih ERKOÇOĞLU
Atıf: Erkoçoğlu, Fatih. "Fazlı Arslan, Vâhitnâme, Mûsikîşinâs-Halkbilimci, Vâhit Lütfi Salcı, Mavi Yayıncılık, Ankara, 2015.". TÜRK KÜLTÜRÜ VE HACI BEKTAŞ VELİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / (): 233-240. .

Zotero Mendeley EN EndNote

Özet

Prof. Dr. Fazlı Arslan'ın Vâhitnâme, Mûsikîşinâs-Halkbilimci, Vâhit Lütfi Salcı,  adlı eseri 2015 yılında İstanbul'da basılmıştır. Arslan batılılaşma ekseninde, Türk müziği-Batı müziği tartışmalarında mûsikî üstüne fikirler beyan eden son dönem Osmanlı ve Cumhuriyet aydınları içerisinde yer alan Ahmet Mithat Efendi, Necip Asım, İsmail Fenni Ertuğrul, Celal Esad Arseven, Hasan Âli Yücel, Hakkı Süha Gezgin gibi isimleri daha önce hazırladığı çalışmalarında ele almıştı.
Vâhitnâme adını verdiği bu kitapta ise yazar bu sefer, 1930'lardan 1950'ye kadar bazı gazete ve mecmualarda mûsikî ve folklor üstüne yazılar kaleme alan Alevî-Bektâşî folklorunun ve mûsikîsinin en eski ve etkili isimlerinden Vâhit Lütfi Salcı'yı konu edinmiştir. Bu bağlamda Mûsikîye dair birkaç kitap da yayınlamış olan Vâhit Lütfi Salcı'nın şahsında dönemin birçok aydın ve mûsikîşinâsının da düşüncelerine, toplumun tartıştığı mûsikî konularına, toplumun mûsikî tercihlerinin nasıl değişim gösterdiğine dair de pek çok hususa bu kitapta yer verilmiştir.

Article Details